זהו פרק הפרידה של הפודקסט על מרקס. בפרק זה אני סוקר את מה שעשינו במהלך 60 הפרקים הקודמים, וגם אומר כמה מלים על הרלוונטיות של מרקס בימינו.
היה נפלא. היו שלום
רשימות על פילוסופיה, סוציאליזם, חברה, תרבות וחינוך
זהו פרק הפרידה של הפודקסט על מרקס. בפרק זה אני סוקר את מה שעשינו במהלך 60 הפרקים הקודמים, וגם אומר כמה מלים על הרלוונטיות של מרקס בימינו.
היה נפלא. היו שלום
בפרק זה אני מנסה להתמודד עם בעיה כבדת משקל: "מדוע לא התחוללה המהפכה שעליה דיבר מרקס? מה בעצם היה פגום בפרוגנוזה שלו? לשאלה זו הוצעו במהלך המאה העשרים תשובות רבות ושונות, מוצלחות יותר ופחות. לא אציג כאן תשובה נחרצת ומלאה משלי לבעיה, אלא כמה הירהורים או כיווני מחשבה שגם אם יפותחו הרבה יותר מכפי שאני מפתחם כאן, עדיין לא יהיה בהם כדי תשובה שלמה.
בתמונה: לא רק לכם יש בעיות!
בפרק זה אנחנו נפרדים מן העיסוק בשאלה "מהפכה או רפורמה?" וחוזרים סוף סוף אל מרקס עצמו. במחצית השניה של הפרק נעסוק בחיבור של מרקס "השמונה עשר בברימר של לואי בונפרטה" וגם נפגוש בחפרפרת. בתמונה: גיבורת הפרק.
בפרק זה אנחנו מסיימים את הדיון בסוציאליזם הרפורמיסטי, בעיקר על ידי התבוננות בדוגמאות המוצלחות ביותר שלו בארצות סקנדינביה. אנחנו בוחנים מה הושג, וגם מה לא הושג, במדינת הרווחה הסוציאל-דמוקרטית הסקנדינבית.
בתמונה: המארח
בפרק זה אני בוחן את הסוציאל-דמוקרטיה המאוחרת, הרפורמיסטית, אל מול עקרונותיו של מרקס.
אני מראה (או מנסה להראות) שהסוציאליזם הרפורמיסטי איננו "סטיה" מן המרקסיזם. ייתכן אף
שהוא המרקסיזם ה"מרקסי" ביותר.
בתמונה: דגלה של המפלגה הסוציאל דמוקרטית הגרמנית, שאחרי מלה"ע הראשונה אימצה את הסוציאליזם הרפורמיסטי. תגידו מה שתגידו על הגמרנים – אף אחד לא יכול להאשים אותם ביצירתיות מוגזמת.
פרק 56 הוא פרק לא שגרתי שבו אין (כמעט) תיאוריה מרקסית. בפרק זה אני מנסה לעשות סדר בכמה מן המונחים והמושגים של הסוציאליזם, כמו קומוניזם, סוציאל-דמוקרטיה, לייבור ועוד.
קישור לשלושת ה"ציורים" המוזכרים בפרק
בפרק זה נעסוק באדוארד ברנשטיין, אבי הסוציאליזם האבולוציוני/רפורמיסטי/רוויזיוניסטי
ונברר כיצד הוא מתייחס אל תורתו של מרקס, משנה, מעדכן או מתקן אותה.
בתמונה: גיבור הפרק.
בפרק זה אני עוסק במרקסיזם של רוזה לוקסמבורג, שהיתה אחד הקולות הצלולים ביותר של המרקסיזם המהפכני בשני העשורים הראשונים של המאה העשרים. האם את העובדה שרוזה לוקסמבורג דבקה בנאמנות בתורת המהפכה של מרקס צריך לזקוף לזכותה של לוקסמבורג או שמא להפך? על כך ועל עוד עניינים בפרק זה.
בתמונה: בית הספר של המפלגה הסוציאל-דמוקרטית. בין העומדים בצד ימין – המורה רוזה לוקסמבורג. את הילת הקדושים המרחפת מעליה הוספתי אני, ולאו דווקא מתוך אירוניה.
בפרק זה אנחנו מסיימים את הדיון במרקס ולנין, ונותנים תשובות (מורכבות) לכמה שאלות מטרידות.
בתמונה: נפלאות ה AI
בפרק זה נמשיך לבחון את ה"ריוויזיה החשאית" שחולל לנין במרקסיזם של מפלגתו – המפלגה הבולשביקית. כמו כן נלמד מה זה בכלל "בולשביק" ולקראת סוף הפרק (כן, כן) נחולל מהפכה!